Selecteer een pagina

Regelmatig krijgen we als ADR veiligheidsadviseur vragen binnen over het vervoer Limited quantities (LQ) goederen en welke borden dat vraagt. Graag gaan we daar op in.

Bij het vervoer van minder dan 8 ton brutogewicht LQ stoffen gelden geen voorschriften en wanneer daar andere gevaarlijke stoffen worden bijgeladen (die meer dan 1000 punten zijn) gelden voor deze stoffen de voorschriften volgens het ADR, dus oranje borden, uitrusting en ADR-diploma. Wanneer er meer dan 8 ton brutogewicht LQ vervoert worden dan geldt de verplichting van het voeren van LQ-borden aan voor- en achterzijde. Het voeren van oranje borden bij het vervoeren van enkel LQ is tegenwoordig niet meer toegestaan en de LQ-borden zijn verplicht. Wanneer meer dan 8 ton LQ vervoerd worden en andere gevaarlijke stoffen (>1000 punten) dan geldt dat verplicht voldoen moet worden aan het ADR, dus oranje borden, uitrusting, ADR-diploma en tunnelcode behorende bij de vervoerde stoffen. Aanbrengen LQ-borden toegestaan maar niet verplicht.

Bij het vervoer van LQ in zeecontainers met meer dan 8 ton brutogewicht LQ geldt dat er verplicht 4 LQ-gevaarsetiketten aan alle zijden van de container aangebracht moeten worden. Het is niet verplicht om ook op voor- en achterzijde voertuig de LQ etiketten te hebben (zoals bij stukgoed). Het is dan bovendien verboden te rijden met oranje borden.