Selecteer een pagina

De 24 uurs economie trekt al diepe sporen in het logistieke landschap. Alleen de logistieke dienstverleners die 24/7 kunnen leveren hebben de toekomst. Ook de schaalvergroting hoort daarbij en de effecten daarvan zien we overal in de logistiek: veel kleine dienstverleners zijn er de afgelopen jaren mee gestopt en nu met de aantrekkende economie lijken de grote dozen als paddenstoelen uit de grond te komen.  In het verleden was een DC van 50.000 vierkante meter groot, tegenwoordig zijn DC’s van 150.000 m2 geen uitzondering meer.

Aan het woord  is Luciën Govaert CEO van SafetyNet Nederland: ‘Schaalvergroting is ook terug te vinden in het aantal picks. Manueel orderpicken levert gemiddeld 60 tot 80 picks per uur (vanaf een pallet in een gewoon magazijn). Een geautomatiseerd magazijn (goederen komen automatisch naar een pickstation) kan tot 1.000 picks doen. Dat zijn serieuze verschillen. Wanneer we het hebben over gevaarlijke stoffen, dan hebben we het ook over Consumer care produkten zoals deodorant, haarlak, aftershave en verf. Ook hierbij verwacht de klant dat het aantal picks aanzienlijk omhoog gaat en de kosten omlaag. Verregaande robotisering zal ook in de gevaarlijke stoffen opslag in de toekomst niet meer weg te denken zijn.

De schaalvergroting zien we dus ook al terug in de chemische stukgoed. Dat stelt de opdrachtgevers en adviseurs ook voor nieuwe uitdagingen. De veiligheid moet altijd gewaarborgd blijven en dat roept vragen op over brandwerendheid, externe veiligheid, milieurisico’s, incidentenmanagement en explosieveiligheid. We zien als adviseurs dat we naar steeds meer factoren moeten kijken. Tegelijkertijd zien we allerlei mogelijkheden ontstaan die in het verleden onbetaalbaar waren. Om meerdere blussystemen te combineren binnen één DC heb je schaalgrootte nodig en dat wordt dan mogelijk. Ook de inzet van hogere aantallen gekwalificeerd personeel is door schaalgrootte vaker mogelijk. ‘

De gevaarlijke stoffen DC van de toekomst lijkt ook steeds veiliger te worden. Luciën Govaert ‘De PGS15, de richtlijn voor de gevaarlijke stoffen opslag, lijkt tegenwoordig vaak niet de standaard te zijn, maar vormt vaak het minimale. Binnenmuren van 240 minuten in plaats van 60 minuten zijn geen uitzondering meer. Daarbij schakelen bouwers en opdrachtgevers steeds vaker de hulp in van specialisten zodat er in het traject minder onverwachte verrassingen opduiken. Aspecten van veiligheid lijken ook bij deze bouwers en opdrachtgevers steeds vaker hoog op de agenda te staan.’

Het gevaarlijke stoffen DC van de toekomst lijkt dus naast steeds groter ook steeds veiliger te worden. En dat kan niemand iets tegen hebben.